GARANCE SPOKOJENOSTI - 30 dnů na vyzkoušení sedačky

Doprava ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Matrace pro zdraví spánek - nejlepší cena na trhu

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Tato část v současné době neobsahuje žádný obsah.

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Optimální tvrdost sedačky? Měkké jsou sice pohodlné, ale nezdravé

Když vybíráte novou sedačku, měli byste mimo jiné zkontrolovat a otestovat její tvrdost. Nejlevnější sedačky vyplněné molitanem nebo textilem jsou měkké a na první posezení pohodlné, ale velmi rychle se prosedí. Na druhou stranu sedačky s výplní z tvrdé PUR pěny sice vydrží dlouho, ale ne každému jejich vyšší tvrdost vyhovuje. Jak se v nabídce výrobců vůbec orientovat?

Příliš měkká sedačka se rychle prosedí

Nejstarší a nejlevnější sedací soupravy jsou vyplněné molitanem nebo drtí ze starého textilu. Poznáte to prakticky okamžitě – jakmile do sedačky usednete, okamžitě se propadnete o několik centimetrů níže.

Jakkoliv může sezení v takové sedačce na první dobrou působit pohodlně a příjemně, spíše vám je nedoporučujeme. Molitan nebo textil se totiž rychle prosedí a už za pár měsíců budete v sedačce propadat tak nízko, že na zádech ucítíte tvrdé pružiny konstrukce. A to není nic příjemného. Tím, že se do měkké sedací soupravy zaboříte, navíc budete sedět v nepřirozené poloze, což není dobré pro vaši páteř.

Levné sedačky s výplní molitanu nebo textilní drtí využijte maximálně na chatách či chalupách, kam jezdíte párkrát do roka. Na pravidelné sezení ale volte raději kvalitnější výplň.

Nejvíce sedaček je z PUR pěny

Dnešní prodejci nejčastěji nabízejí sedačky vyplněné polyuretanovou pěnou, která se označuje zkratkou PUR pěna. Tato výplň je kvalitnější a obvykle tvrdší než molitan, ale vždy záleží na tvrdosti pěny, kterou výrobce použije.

Každý výrobce označuje tvrdost pěny jinak. Někteří například uvádějí třídy tuhostiT20, T25, T30 a podobně, kdy platí, že čím vyšší číslo, tím tvrdší pěna je. Jiní zase udávají objemovou hmotnost (gramáž)v kg/m3, kdy opět platí, že čím vyšší je objemová hmotnost, tím tvrdší je pěna. Ty nejtvrdší pěny se pak často označují jako HR pěny (z anglického high resistable), nebo jako studené pěny.

Sedačka Avesta je díky výplni z vlnitých pružin a PUR pěny středně tvrdá.

Sedačka Avesta je díky výplni z vlnitých pružin a PUR pěny středně tvrdá.

Abychom vám na e-shopu JENA NÁBYTEK výběr tvrdosti sedačky usnadnili, vytvořili jsme vlastní škálu hodnocení. Tvrdost sedaček přímo na prodejně zkoušíme a hodnotíme jedním, dvěma nebo třemi polštářky. Platí, že čím více polštářků, tím je sedačka měkčí. Hodnocení najdete u sedaček ve videorecenzi.

Paměťová pěna se vám přizpůsobí

Další možností jsou sedačky z paměťové pěny nebo se sendvičovou výplní. Bývají sice nejdražší, nicméně takové výplně se přizpůsobují vašemu tělu a jsou jak pohodlné, tak i zdravě tvrdé.

V každém případě platí, že nejlepší je, když si vybranou sedačku zajedete na prodejnu osobně vyzkoušet. Dávejte jen pozor na to, že některé vzorové sedačky vystavené v showroomech mohou být již prosezené – a tedy měkčí než ta, kterou vám pak ve skutečnosti prodejce doveze domů.

Při konečném rozhodování vždy myslete na své zdraví a vybírejte nejtvrdší možnou sedačku, která je vám ještě příjemná. Právě taková vám vydrží nejdéle a zároveň bude dostatečnou oporou pro vaši páteř.

 

Výplň sedačky Costa je z z paměťové Viscoelastické pěny a vlnitých pružin, díky čemuž je extrémně pohodlná

Výplň sedačky Costa je z paměťové viscoelastické pěny a vlnitých pružin, díky čemuž je extrémně pohodlná